La setmana passada vam iniciar el cicle d’esmorzars empresarials FORQUILLA BUSINESS amb Eloi Planes, Conseller Delegat del grup FLUIDRA, un conglomerat empresarial amb una facturació de 600 M€, presència a 43 països de tot el món i una plantilla de més de 3.500 treballadors arreu del planeta.

L’Eloi ens va emmarcar la seva ponència en l’actual context econòmic i social caracteritzat per la volatilitat, la incertesa, la complexitat i l’ambigüitat (VUCA) i ens va acompanyar a fer una reflexió sobre com gestionar-se un mateix i a una empresa en aquest entorn tan incert, sense deixar-se col·lapsar per la paràlisis de la por o deixar-se arrossegar per l’activisme de la inèrcia.

Fluidra és un grup d’empreses que des del seu naixement fins a l’any 2008 estava en una dinàmica de creixement gairebé exponencial. Any rere any s’anaven fent grans i tota l’estructura de l’empresa i també la seva “cultura” estava orientada a aquest creixement, que semblava no tenir topall. Però de sobte, al 2008, i de forma molt brusca al 2009, l’empresa decreix en les seves vendes, i tot trontolla. Ja no és només l’entorn qui respon al perfil VUCA. La incertesa es fica dins mateix de Fluidra, al seu “core”. Apareix la confusió. És moment de prendre decisions, però la por paralitza…

És en aquest context que Eloi Planes assumeix el repte de liderar amb coratge, malgrat les pors, i de gestionar amb valentia Fluidra, malgrat els dubtes.

Identifica i defineix un full de ruta amb tres punts clau:

  1. CONSCIÈNCIA I PREPARACIÓ. No caure en l’autoengany. Acceptar la realitat i acceptar-se un mateix en aquesta realitat.
  1. DIRECCIÓ I SENTIT. Tenir clar allò que volem aconseguir (el “què”) i posar el focus en la finalitat última d’allò que volem aconseguir (el “per a què”)
  1. Assumir la necessitat d’integrar i gestionar el canvi.

En base a aquesta triada, Eloi Planes fomenta un canvi en l’actitud del “model Fluidra” per passar de la por a la confiança, que els hi permet identificar tres palanques clau en el seu procés de transformació:

  1. Entendre i acceptar que la caiguda de vendes és estructural.
  2. Entendre i acceptar que la crisi ens ha de servir per sortir-ne reforçats.
  3. Entendre i acceptar que el canvi ha vingut per quedar-se.

És el moment de recuperar i apalancar la confiança com a motor del canvi. A Fluidra ho fan en base a canviar el focus i passar de la visió microscòpica a una visió macroscòpica i acceptant des de l’honestedat les pròpies debilitats i fortaleses. Això els permet fer un anàlisis honest, serè i racional de la companyia, amb la intenció d’anticipar-se a aquest mercat tan volàtil per deixar de ser-hi reactius.

Els motors d’aquest procés constant de llegir i adaptar-se a la realitat, amb la finalitat de fer la gestió del canvi un hàbit, són:

  1. La RESISTÈNCIA. Entesa com la capacitat de no deixar-se portar per les dinàmiques negatives, ni arrossegar-se per les dificultats. Resiliència.
  2. La CONFIANÇA. Posar l’atenció en l’abundància, no en la carència.
  3. La TENACITAT. La disciplina per ser constants.

I tot això en una empresa amb multinacional, que cotitza en borsa, seria impensable sense la consistència d’un lideratge transformacional i inspirador com el d’Eloi Planes, artífex de l’èxit d’una companyia que ha tingut el coratge de mirar als ulls a les seves pors i esdevenir una empresa sòlida en temps líquids.

Adjuntem algunes imatges de l’acte i us animem a que participeu en el proper esmorzar amb Ramon Carbonell president del consell social de FemCAT parlant de l’Empresa, motor territorial i social. Tota la informació aquí

Tagged on:         

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *